Tillbaka till senaste nytt
Lyssna och lär

Har varit på en utbildning i Bensheim arrangerad av Denthouse och Dentsply Sirona. Bra koncept och väl genomförd kurs. Jag hör ofta från kollegor att de tycker att de är svårt att hitta bra vidareutbildning. Det är det, men när de dyker upp bör (ska) man ta chansen.

För mig började den tidigt. Klockan fem ringde larmet eftersom jag och yngsta dotter var i Stockholm för finalen i Mello och mitt flyg till Frankfurt gick från Göteborg. Nåväl, man får ta det goda med det onda.


Varför är det så svårt att hitta bra utbildningar?

Under årens lopp har jag varit på många ”kurser” och ”utbildningar”. De flesta i regi av en leverantör, vilket ofta blir en ren demonstration av deras nya material istället för en regelrätt utbildning. Så klart förstår jag det. Tveklöst! Men ibland söker man dock något lite annat, lite mer, vilket är mycket svårt att hitta. Göteborgs Universitet hade ett riktigt bra koncept för ett antal år sen. En officiell vidareutbildning i materiallära för tandtekniker. Tyvärr blev det ingen uppföljning, vilket hade behövts. Då återstår leverantörernas ”utbildningar”. Vissa bättre, andra löjliga och en del riktigt bra.


Denna ”kursen”

Väl på plats på Denstply Sironas fabrik var vi uppdelade i två grupper. Advanced och Beginner. Jag hade redan innan stora förväntningar på dessa dagar. Vi har sedan i somras använt deras nya Inlab 15 programvara och deras senaste femaxlade fräs (MCX5). Kände mig lite som en pojke på julafton. Ville ha ny information om vad vi kan göra och erbjuda.

Vi i ”Advanced” satte vår egen agenda tillsammans med vår trainer. Den innehöll bland annat:

  • InEos X5
  • Partial frameworks
  • Screw retained bridges
  • Anterior veneers
  • Bio copy
  • Surgical guide
  • Cerec connect

Diger lista, som vi lyckades checka av varje punkt på. Dessutom hade Denthouse lagt till en punkt ”Tips and trix”. Otroligt viktig punkt som egentligen genomsyrade hela kursen. Utbyte av tips för att göra livet lättare och resultaten bättre för oss och våra kunder.

Vid flera tillfällen fick vår advanced trainer springa iväg till utvecklingsavdelning eftersom våra frågor var lite oortodoxa. Han sa senare att det inte var ovanligt i en grupp med rutinerade användare. Det är bra kvalitet att de inser det. Lite krydda på moset när de säger att ”så kan man inte göra” när jag gjorde det förra veckan. Vi i den gruppen ligger nog på topp då, eller hur?

Det var också mycket trevligt att träffa alla nya användare. Vi kommer troligen att ha mycket kontakt i framtiden.

Personligen kan jag säga att detta passade mig som hand i handsken. Kompetent utbildning, erfarna kollegor och snabba svar från källan direkt. Dessutom, vilket jag inte nämnt, hade vi mycket trevligt på de (mycket få) lediga stunder vi hade. Så ska det se ut.

 

/Mats Lindblom
mats@westdent.se